VO

Aanvulling op de lessen Maatschappijleer

Stichting F6 zet zich 10 jaar in om leerlingen meer te leren over politiek en democratie op een manier die hen aanspreekt. Dit doen we door middel van cultuur, debat, (nieuwe) media en ontmoetingen tussen leerlingen en politici.

Dankzij onze ervaring met projecten op verschillende scholen weten wij wat leerlingen aanspreekt en wat docenten Maatschappijleer belangrijk vinden om hun lessen goed in te vullen. Wij bieden vormen aan die goed aansluiten op bestaande lessen of aangepast kunnen worden in overleg met de docent.

Docent Ikram el Ayadi aan het Heldring college Den Haag (VMBO) over Stichting F6: “met dank aan Stichting F6 wordt het thema politiek concreet en zichtbaar voor de leerlingen. Zo hebben zij een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel, krijgen de leerlingen een stem aan de hand van de StemApp en komen raadsleden op bezoek in de klas”.

En: “verschillende thema’s passeren de revue: vrede en conflict, verdeling, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, en diversiteit. Mijn leerlingen leren over de basiswaarden in onze democratische rechtstaat en zien hoe deze vorm krijgt in ons dagelijks leven. De samenwerking met Stichting F6 bevordert leerlingen deel te nemen aan actief burgerschap”.

______

Naar het Europees Parlement

Voor het VO organiseert Stichting F6 excursies naar het Europees Parlement in Brussel of Straatsburg.

Daar krijgen de leerlingen altijd een algemene introductie over de Europese Unie en organiseren wij een meet-and-greet met een Europarlementariër. Ook krijgen zij een rondgang in het imposante gebouw van de EU en de Parlementszaal.

Onze excursie met het Haagse Heldring in het magazine Maatschappij & Politiek

______

Workshop: Channel 6 News

Leerlingen krijgen een introductie over hoe nieuws tot stand komt. In deze les komt een journalist van de NOS mee naar de klas. Ook leren zij hoe ze nepnieuws beter kunnen herkennen. Daarna gaan ze in groepjes zelf nieuwsreportages maken. Elke groep maakt één reportage met echt nieuws en één fake nieuws reportage. Met een smartphone kan gemakkelijk een nieuwsfilmpje gemaakt worden. Daarna bespreken we de filmpjes klassikaal.

_____

Het Burgerspel en Politicus in de klas

Leerlingen spelen Het Burgerspel en gaan in gesprek met een politicus die door Stichting F6 wordt uitgenodigd en voorbereid op het bezoek in de klas.

______

Workshop graffiti

Na een introductie over politiek gaan we dieper in over hoe symbolen en graffiti een rol spelen in het straatbeeld. Hierna gaan de leerlingen, onder begeleiding van professionele graffiti artiesten, zelf in groepjes aan de slag om zelf een politiek affiche te maken, of een nieuwe vlag te ontwerpen.

Annette Sackman, docent aan het Wateringseveld College Den Haag, over de graffiti workshop: “Het Graffiti project is de leerlingen heel erg bijgebleven als een leuke ontmoeting met politici waar ze op een ontspannen manier mee in gesprek konden gaan“.

Mail info@fzes.nl voor de mogelijkheden en prijzen!