Theater

 

Stichting f6 ging met jongeren van United Voices (Stichting Zwerfjongeren Nederland) en W.O.S. in het Bellevue theater Amsterdam naar het politieke theaterstuk De Eerste Vrouw van de Tekstsmederij. Na afloop gingen we met de acteurs en regisseur/tekstschrijver Martijn de Rijk in gesprek over politiek, beeldvorming en de verhouding tussen de politiek en journalistiek.

(Met dank aan het Bellevue en de Tekstsmederij)

Journalistiek vs politiek: kritische controle op macht.
Een politica, wier carrière dreigt te stranden op de gelijkheid tussen man en vrouw, zwemt op tegen de maalstroom van argumentatie, beeldvorming en stemverheffing. Ze probeert een wetsvoorstel te redden en haar politieke hoofd boven water te houden. Onverwacht schiet een journaliste haar te hulp, in ruil voor een interview.

Er blijkt weinig voor nodig om het interview om te doen slaan in een confrontatie.
In hoeverre strookt het beeld dat we krijgen van politici met de werkelijkheid? Is de journalistiek niet zelf de oorzaak van het gebrek aan vertrouwen waar ze politici verantwoordelijk voor stelt? Hoe verhouden macht en verantwoordelijkheid zich tot elkaar en hoe kan de journalistiek hier vorm aan geven zonder te vervallen in zelfcensuur? Wat is openheid? Wat is vertrouwen?

Foto’s

 

MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT MET ONS OP!