MBO

Stichting F6 organiseert diverse projecten speciaal voor het mbo. Zoals culturele projecten (graffiti, mode, rap/hiphop, etc.) debatten met lokale, regionale en landelijke & Europese politici en mediawijsheid projecten. De educatieve projecten van Stichting F6 sluiten aan bij de kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap

Docent Burgerschap Leo van der Werf (Mbo Mediacollege) over Stichting F6: “als docent Burgerschap zijn wij zeer tevreden over de manier van samenwerken met Stichting F6. Ze denken mee en geven goed advies“!

Het debat, naar aanleiding van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 organiseerde wij samen met de stichting. Eerst een gaven ze een training ‘debat in de klas’ waarbij een medewerker van F6 de discussie goed aanstuurde en kennis van zaken had“.

Later tijdens het grote, gezamenlijke Debat met 150 studenten, waarbij een vijftal raadsleden aansloten, “werd alles in goede banen geleid door de debatleider van Stichting F6. Dit tot tevredenheid van alle betrokkenen en graag een vervolg in het kader van de Europese verkiezingen“!

______

Politieke Burgerschap Meerdaagse

Stichting F6 zet zich al 7 jaar in om jongeren meer te leren over politiek en democratie op een manier die hen aanspreekt. Dit doen we door middel van cultuur, debat, (nieuwe) media en ontmoetingen tussen jongeren en politici.

Dankzij onze ervaring met diverse projecten op mbo opleidingen door heel Nederland weten wij wat jongeren aanspreekt en wat docenten Burgerschap belangrijk vinden om hun lessen goed in te vullen. Wij bieden een divers politiek Burgerschapsprogramma aan voor het mbo door ervaren en gecertificeerde docenten. Hieronder ziet u de verschillende programma onderdelen en een voorbeeld van een politieke driedaagse.

Programma onderdelen

  • Introductie basisprincipes democratie
  • Channel 6 News nieuwsreportages maken (nepnieuws versus echt nieuws)
  • Het Burgerspel
  • Politicus in de klas
  • Studenten gaan in debat met Tweede Kamerleden of lokale politici
  • Presentaties nieuwsreportages
  • Kennistoets

Cultureel programma

  • Graffiti project: studenten ontwerpen in groepjes een Politieke Poster en gaan die vervolgens in een graffiti kunstwerk vervaardigen. Stichting F6 werkt samen met Moris Graffiti
  • Rap/Hiphop: studenten gaan in groepjes een rap schrijven met als thema politiek, democratie of een burgerschap thema.

Programma op maat
Onderstaand programma is een voorbeeld op basis van een afname van een aantal. Uiteraard is het mogelijk om een deel van het programma uit te voeren. We gaan graag met u in gesprek voor een programma op maat.

Om te beginnen krijgen de studenten een introductie in de werking en basisprincipes van onze democratie. Een moderator van F6 behandelt een aantal stellingen over maatschappelijke/politieke thema’s en bespreekt deze met de studenten. Een aantal opdrachten worden in groepjes uitgevoerd.

Nieuwsreportages maken: Nepnieuws versus echt nieuws. De studenten krijgen een korte introductie over nepnieuws (fake news). Wat voor effect heeft nepnieuws op onze democratie en hoe herken je nepnieuws? Daarna gaan studenten in groepjes eigen nieuwsreportages maken. Elk groep maakt één reportage met echt nieuws en één fake nieuws reportage. Met een smartphone kan gemakkelijk een nieuwsfilmpje gemaakt worden. De filmpjes zullen vertoond worden op het nieuwskanaal Channel 6 News.

In groepen (max 21 studenten per groep) spelen studenten Het Burgerspel. Het Burgerspel is een interactief kaartspel waar de studenten spelenderwijs en met elkaar alle ins en outs over ‘Burgerdam’ leren. Ze pitchen, gaan met elkaar verkiezingen aan en moeten online van alles opzoeken aan politieke standpunten. Zo wint 1 groep de verkiezingen van Burgerdam.

Met het gesprek van een Politicus in de klas nodigt F6 een lokale, regionale, landelijke of Europese politicus uit om in de klas in gesprek te gaan met studenten over haar/zijn werkzaamheden in de politiek. Hoe gaat een raadsvergadering er aan toe? Waarom ben je in de Tweede Kamer gegaan en hoe gingen de Europese Parlementsverkiezingen? Zijn vragen die in de klas aan bod komen.

Alle studenten gaan in de vorm van een Lagerhuisdebat in debat met Kamerleden of lokale politici. In het debat worden een aantal stellingen die eerder door de studenten zijn bedacht behandelt. Het leuke van de manier hoe F6 het debat inricht is dat de politici tussen de jongeren inzitten in plaats van apart, en zo samen met de jongeren debatteren.

Presentaties van de nieuwsreportages worden door de studenten aan elkaar gepresenteerd. De setting zal in overleg worden bepaald. De filmpjes komen op het jongerenkanaal : Channel 6 News!

Kennistoets. Uiteindelijk volgt een kennistoets, met vragen op basis van de kennis uit Het Burgerspel, de Introductie Basisprincipes Democratie  en de verder behandelde onderwerpen of zaken die tijdens het debat naar voren kwamen.

 

Graag komen wij bij u langs om het programma verder toe te lichten en te bekijken of het programma past in uw leerjaar of breakweek. Het burgerschap programma van Stichting F6 staat ook op de website van de MBO Raad.